Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje spletne storitve, analizo uporabe, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. 

Starostnik in bolezni srca

 

O staranju prebivalstva govorimo takrat,ko se delež prebivalstva nad izbrano starostno mejo (običajno je to doseženih 65 let) povišuje glede na celotno prebivalstvo. Leta 1995 je v Sloveniji delež ljudi, starejših od 65 let, v celotnem prebivalstvu znašal 12,5%, leta 2008 je ta starostna skupina predstavljala že skoraj 20% prebivalstva, do leta 2060 pa naj bi se delež starejših od 65 let povzpel na več kot 35%.V Sloveniji se prebivalstvo stara in starostniki so vsako leto številčnejša skupina prebivalstva.

Staranje prebivalstva je tih proces, razvija se dalj časa in povzroča posledice, ki jih je težko predvideti. V Sloveniji imam dolgo življenjsko dobo, žal pa temu ne sledijo v enaki meri tudi pričakovana leta zdravega življenja. Najpomembnejši zdravstveni problem moških in žensk v Sloveniji v starosti 65 let in več so bolezni srca in žilja: vsak 10. toliko star prebivalec enkrat v letu prvič obišče osebnega zdravnika zaradi zvišanega krvnega tlaka, vsak 12. zaradi bolezni srca in žilja (bolezni srčne mišice in zaklopk, srčno popuščanje in motnje ritma srca), in vsak 50. zaradi možganske kapi. Torej četrtina toliko starih ljudi prvič obišče zdravnika zaradi ene izmed naštetih bolezni. Okoli šest odstotkov jih je že prebolelo srčni infarkt, povišan krvni tlak ima več kot polovica starejših, v tej starostni skupini ima sladkorno bolezen približno 14 odstotkov oseb. Nova in učinkovitejša zdravila ter sodobni postopki zdravljenja bolezni zagotavljajo posamezniku večjo možnost preživetja in ozdravitve. Za zdravstvene delavce pa pomenijo velik izziv, preizkušnjo in priložnost za strokovno rast in uspešno delo.

Vabimo vas, da se osebno udeležite posveta, da boste lahko sami slišali eksperte določenih področij, sodelovali v razpravi, postavili vprašanja in slišali iz prve roke, kako bo pridobljeno znanje spremenilo vašo dosedanjo prakso. Posvet je namenjen zdravnikom specialistom in specializantom vseh medicinskih strok, lekarniškim in kliničnim farmacevtom, medicinskim sestram, ki se pri svojem delu srečujejo s starostniki, jih zdravijo ali skrbijo zanje.Klinično osredotočene vsebine o tem, kar je najbolj pomembno za vas, bodo podane enostavno, dostopno in razumljivo - vse v samo enem dnevu.

Število udeležencev je omejeno: 300. Po zasedbi mest prijave ne bodo več mogoče, zato vas prosimo, da pohitite s prijavo!

Brezplačna kotizacija, potrebna je prijava do 22. 03. 2017.            

Oddana je vloga za dodelitev kreditnih  točk Zdravniške zbornice Slovenije.