Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje spletne storitve, analizo uporabe, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. 

Kronična koronarna bolezen

 

Bolnik ima kronično koronarno bolezen, kadar se pojavi eden ali ali več simptomov, znakov ali zapletov zaradi premajhne prekrvitve miokarda.To je najpogosteje posledica zožitve lumna epikardialnih koronarnih arterij zaradi ateroskleroze. Bolniki s kronično koronarno boleznijo so stabilni, če so simptomi obvladljivi z zdravljenjem z zdravili oziroma je poleg zdravljenja z zdravili potrebna še revaskularizacija miokarda, bodisi s perkutanim ali kirurškim posegom. Zdravniki specialisti družinske medicine pogosto obravnavajo bolnike s prsno bolečino in pri 8-11% teh bolnikov je vzrok bolečine v prsnem košu kronična koronarna bolezen, v specialističnih ambulantah pa je teh bolnikov med 20-25%.

Kronična koronarna bolezen vključuje več skupin bolnikov: 1. tiste, ki imajo stabilno angino pektoris ali druge simptome, ki so povezani z aterosklerotično boleznijo koronarnih arterij kot je na primer dispneja; 2. tiste, ki so bili simptomatični ob znani kronični koronarni bolezni in so postali zaradi zdravljenja asimptomatični in potrebujejo redno spremljanje; 3. tisti, ki prvič navedejo simptome pri pregledu in jih opredelimo, da imajo kronično koronarno bolezen zato, ker imajo podobne simptome že več mesecev.

Kronično koronarno bolezen običajno razumemo kot bolezen, ki zmanjša lumen debla leve koronarne arterije za ≥ 50% in/ali za ≥ 70% v eni ali več ostalih koronarnih arterijah in zato povzroči bolnikove simptome ob naporu. Simptome ne povzročajo samo aterosklerotične zožitve epikardialnih koronarnih arterij, ampak tudi mikrovaskularna disfunkcija intramiokardnega žilja in koronarni vazospazem.

Celovita obravnava bolnikov s kronično koronarno boleznijo se začne s preiskavami za potrditev diagnoze, s katerimi opredelimo tudi obseg in stopnjo koronarne bolezni. Nadaljuje se z zdravljenjem za nadzor simptomov in za izboljšanje preživetja bolnikov in vključuje rehabilitacijo bolnikov.

Na srečanju bodo predstavljeni sodobni diagnostični algoritmi in zdravljenje z nekaterimi novimi zdravili, novimi indikacijami že znanih zdravil ter sodobni načini revaskularizaciji miokarda in zdravljenja bolezenskih stanj, ki so posledica kronične koronarne bolezni.

Vabimo vas, da se osebno udeležite posveta, da boste lahko sami slišali eksperte določenih področij, in sodelovali v razpravi. Prepričani smo, da boste pridobljeno znanje s pridom prenesli v vaše delo.

Posvet je namenjen zdravnikom specialistom in specializantom vseh medicinskih strok, lekarniškim in kliničnim farmacevtom, medicinskim sestram in tehnikom ter ostalemu zdravstvenemu osebju.

Klinično osredotočene vsebine o tem, kar je najbolj pomembno za vas, bodo podane enostavno, dostopno in razumljivo - vse v samo enem dnevu.

Število udeležencev je omejeno: 300. Po zasedbi mest prijave ne bodo več mogoče, zato vas prosimo, da pohitite s prijavo!

Brezplačna kotizacija, potrebna je prijava do 21. 03. 2018.            

Oddana je vloga za dodelitev kreditnih  točk Zdravniške zbornice Slovenije.