Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje spletne storitve, analizo uporabe, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. 

Srčno popuščanje

 

Srčno popuščanje je kompleksen klinični sindrom, ki lahko nastane zaradi kakršnekoli strukturne ali funkcionalne spremembe srca, ki vpliva na zmožnost srca, da se napolni in⁄ali iztisne kri. Srčno popuščanje je bolezen, pri katerem srce kot črpalka ne more prečrpati dovolj krvi, ki bi zadostovala potrebam telesa, ne da bi se povečal diastolični tlak v prekatu. Vsaka bolezen srca, ki oslabi sistolično ali diastolično funkcijo oziroma obe hkrati, lahko povzroči srčno popuščanje. Srčno popuščanje je že sedaj velika težava v vseh državah sveta in postaja vedno večji problem javnega zdravja. To je edina kardiovaskularna bolezen, ki se povečuje v pojavnosti in razširjenosti, deloma zaradi staranja prebivalstva, pa tudi zaradi napredka medicine in posledično vedno novih, boljših načinov zdravljenja, ki zmanjšujejo zgodnjo smrtnost, vendar pogosto vodijo v kasnejše srčno popuščanje. Glede na iztisni delež levega prekata (LVEF) srčno popuščanje opredelimo:

Srčno popuščanje z zmanjšanim iztisnim deležem (HFrEF):s simptomi in znaki, ki so posledica zmerno ali močno zmanjšanega iztisnega deleža,LVEF <40% in se lahko kaže z znaki desnostranskega kongestivnega srčnega popuščanja.

Srčno popuščanje z blago zmanjšanim iztisnim deležem (HFmrEF): s simptomi in znaki, ki so pri LVEF 40% do 49% lahko značilni bolj za diastolično oziroma desnostransko srčno popuščanje. Druge značilnosti vključujejo povišane natriuretične peptide (natriuretični peptid tip B (BNP)> 35 nanogramov / L,[> 35 pikogramov / ml] ali N-terminalni natriuretični peptid [NT-pro-BNP]> 125 nanogramov / L [> 125 pikogramov / ml]) in vsaj eno dodatno merilo: (a) pomembna strukturna srčna bolezen (npr. hipertrofija levega prekata [LVH] ali povečanje levega atrija), (b) diastolična disfunkcija levega prekata.

Srčno popuščanje z ohranjenim iztisnim deležem (HFpEF): značilni simptomi in znaki diastoličnega levostranskega srčnega popuščanja ob LVEF> 50%. Druge značilnosti vključujejo povišane natriuretične peptide (BNP> 35 nanogramov / L [> 35 pikogramov / ml] ali NT-pro-BNP> 125 nanogramov / L [> 125 pikogramov / ml]) in vsaj eno dodatno merilo: (a) pomembno strukturna bolezen srca (npr. LVH ali povečanje levega atrija), (b) diastolična disfunkcija leveega prekata.

Diagnostična obravnava, s katero ugotovimo strukturne in/ali funkcionalne nepravilnosti srca, je osnova ustreznega zdravljenja, ker so nekatera bolezenska stanja bodisi ozdravljiva ali pa vsaj delno popravljiva. S poznavanjem vseh možnosti zdravljenja lahko uresničimo cilje zdravljenja. Cilji zdravljenja kroničnega srčnega popuščanja so:

  1. ublažitev simptomov,
  2. zaustavitev napredovanja popuščanja,
  3. zmanjšanje smrtnosti zaradi popuščanja.

Na srečanju bodo predstavljeni sodobni diagnostični algoritmi in zdravljenje ter praktični pristop pri vsakdanji obravnavi bolnikov, s katerimi bomo dosegli cilje zdravljenja pri posameznem bolniku. Vabimo vas, da se osebno udeležite posveta, da boste lahko sami slišali eksperte določenih področij, sodelovali v razpravi, postavili vprašanja in slišali iz prve roke, kako bo pridobljeno znanje spremenilo vašo dosedanjo prakso.Posvet je namenjen zdravnikom in farmacevtom, ki se pri svojem delu srečujejo z bolniki s srčnim popuščanjem.Klinično osredotočene vsebine o tem, kar je najbolj pomembno za vas, bodo podane enostavno, dostopno in razumljivo - vse v samo enem dnevu.

Število udeležencev je omejeno: 300. Po zasedbi mest prijave ne bodo več mogoče, zato vas prosimo, da pohitite s prijavo!

Brezplačna kotizacija, potrebna je prijava do 26. 03. 2019.            

Prigrizki in kosilo bodo za prijavljene udeležence brezplačni. Parkiranje v parkirni hiši je brezplačno.

Oddana je vloga za dodelitev kreditnih  točk Zdravniške zbornice Slovenije.