Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje spletne storitve, analizo uporabe, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. 

Kronični koronarni sindromi

 

Aterosklerotična bolezen koronarnih arterij je patološki proces, za katerega je značilno nastajanje aterosklerotičnih leh v steni arterij. Lehe lahko zožajo svetlino epikardialnih koronarnih arterij, posledično obstruirajo krvni pretok, zmanjšajo prekrvitev miokarda in povzročijo sindrom angine pektoris.

Bolezen ima lahko dolga, stabilna obdobja, lahko pa tudi kadar koli postane nestabilna, običajno zaradi akutnega aterotrombotičnega dogodka, ki ga povzroči ruptura ali erozija lehe. Bolezen je kronična,napredujoča, tudi v klinično navidezno tihih obdobjih lahko bolniku povzroči hude zdravstvene težave oziroma smrt. Dinamična narava aterosklerotičnega procesa v koronarnih arterijah ima za posledico različne klinične predstavitve, ki jih uvrstimo med akutne koronarne sindrome (AKS) ali kronične koronarne sindrome (KKS).

V zadnjih smernicah Evropskega združenja za kardiologijo je opredeljenih šest kroničnih koronarnih sindromov, ki jih najpogosteje srečujemo pri bolnikih.

BKA Posvet 2020

Tematike posvetov2006

Stabilna angina pektoris

2007

Od miokardnega infarkta do srčnega popuščanja

2008

Koronarna bolezen in pridružene bolezni srčnih zaklopk

2009

Ishemična kardiomiopatija

2010

Novosti v zdravljenju koronarne bolezni

2011

Aortna stenoza

2012

Mitralna zaklopka

2013

Arterijska hipertenzija in srce

2014

Žensko srce

2015

Kardiologija 21. stoletja

2016

Atrijska fibrilacija

2017

Starostnik in bolezni srca

2018

Kronična koronarna bolezen

2019

Srčno popuščanje

2019

Kronični koronarni sindromi