Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje spletne storitve, analizo uporabe, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. 

Zborniki

ARHIV PUBLIKACIJ PRETEKLIH POSVETOV

Mitralna zaklopka

Celovit pristop pri zdravljenju bolezni mitralne zaklopke

 

Zaradi daljše življenske dobe v industrializiranih deželah se je povečala pojavnost degenerativnih okvar zaklopk. Najpogostejši okvari sta aortna stenoza in mitralna regurgitacija (MR). Okvara mitralne zaklopke je druga najpogostejša okvara zaklopke, ki zahteva operacijo na odprtem srcu v Evropi. Pojavnost endokarditisa ostaja enaka, drugi vzroki okvar zaklopk so redki.

Razvoj kirurških tehnik za popravo mitralne zaklopke v zgodnjih sedemdesetih letih prejšnjega tisočletja je doživel razmah zaradi dela Alaina Carpentierja, dramatično so spremenile prognozo in zdravljanje bolnikov s hudo MR.

Možnosti poprave mitralne zaklopke zahtevajo še natančnejšo oceno s pomočjo slikovnih preiskav. Potrebno je pridobiti točne podatke o tipu in obsegu anatomskih poškodb, vzrokih in mehanizmih regurgitacije, volumnu regurgitacije in popravljivosti zaklopke. Bistveno je bilo spoznanje, da je nujno razlikovati med organsko (primarno) in funkcionalno (sekundarno), MR, ki se korenito razlikujeta v svoji patofiziologiji, prognozi in zdravljenju.

V zborniku so opisana sodobna spoznanja o patofiziologiji, oceni in možnostih zdravljenja mitralne zaklopke. Prepričana sva, da bosta zbornik in strokovno srečanje prispevala k še boljšemu zdravljenju bolnikov z okvaro mitralne zaklopke in sodelovanju osebnega zdravnika, kardiologa in kardiokirurga.

V imenu organizacijskega odbora se zahvaljujeva vsem avtorjem za pripravo prispevkov in sodelovanje na posvetu, za skrbno opravljeno delo pa recenzentoma. Podjetjem Berlin-Chemie Menarini, Krka, Abbott, Eli Lilly, MSD, Lek, Servier, Pfizer, Sanofi Aventis, Bayer, Glaxo Smith Kline, Boehringer Ingelheim, Astra Zeneca, Bormiamed, Novartis, Orion Pharma in Pliva se zahvaljujeva za podporo.