Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje spletne storitve, analizo uporabe, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. 

Zborniki

ARHIV PUBLIKACIJ PRETEKLIH POSVETOV

Žensko srce

Celovit pristop k obravnavi žensk s koronarno boleznijo

 

Aterosklerotična bolezen koronarnih arterij je najpogostejši vzrok smrti žensk in moških po vsem svetu. Pri ženskah je bila bolezen koronarnih arterij tradicionalno podcenjena zaradi tega, ker se je v večji meri pojavljala pri mlajših moških in je zato obveljala predvsem kot bolezen moških.

Ženske imajo edinstvene dejavnike tveganja za aterosklerotično bolezen koronarnih arterij, vključno s tistimi v zvezi z nosečnostjo in avtoimunskimi boleznimi. Številne raziskave so v zadnjih letih pokazale, da je breme aterosklerotične bolezni koronarnih arterij (ABKA) podcenjeno pri ženskah in da se lahko razvija drugače pri ženskah kot pri moških. Različni dejavniki tveganja drugače vplivajo na ženske kot moške, na primer debelost povečuje tveganje za ABKA za 64 % pri ženskah in le za 46 % pri moških.

Pri ženskah, ki doživijo miokardni infarkt v mlajših letih (manj kot 50 let) je dvakrat bolj verjetno, da umrejo, kot moški v podobnih okoliščinah. Pri starejših posameznikih (starej- ših od 65 let ) je večja verjetnost za ženske, da umrejo v prvem letu po srčnem napadu. Na splošno 42 % žensk, ki imajo srčni infarkt, umre v roku 1 leta, v primerjavi s 24 % moških. Na podlagi zbranih ocen iz različnih držav je verjetnost večja za 20 % pri ženskah, da imajo težave zaradi angine pektoris kot moški. CT in druge tehnike slikovnega prikaza koronarnih arterij kažejo, da imajo ženske ožje koronarne arterije kot moški in tudi zato je pri njih pogostejša mikrovaskularna angina pektoris oziroma ABKA. Pri ženskah z angino pektoris pogosto ne najdemo pomembnih stenoz koronarnih arterij, ženske trpijo zaradi simptomov mikrovaskularne bolezni koronarnih arterij. Več kot polovica simptomatičnih žensk brez obstruktivne ABKA ima še naprej znake in simptome ishemije miokarda in zaradi tega doživijo ponavljajoče se bolnišnično zdravljenje in koronarne angiografije.

Starost, družinsko anamneza ABKA, visok krvni tlak, sladkorna bolezen, dislipidemija, kajenje, telesna nedejavnost so tradicionalni dejavniki tveganja in so pomemben napovedovalec tveganja pri ženskah in moških. V nasprotju z linearnim povečanjem ABKA pri moških s staranjem, je pri ženskah povečanje ABKA po 60. letu starosti eksponentno. Ženske pogosteje zbolevajo kot moški zaradi avtoimunskih bolezni, imajo sindrom policističnih jajčnikov, in lahko doživijo preeklampsijo in gestacijski diabetes, kar jim povečuje tveganje za ABKA. Napredek pri zdravljenju raka dojke je izboljšal preživetje v zgodnjem obdobju, v kasnejšem obdobju pa je preživetje manjše zaradi povečanja tveganja za ABKA. Zaenkrat še ni znano, ali je povečano tveganje za ABKA posledica zdravljenja raka dojke ali same bolezni.

Podatki opravljenih študij kažejo, da so določeni načini zdravljenja ABKA različno učinkoviti pri ženskah kot pri moških.

Ženske niso enake moškim. Žensko srce ni enako moškemu. Zdravljenje ni enako.

V imenu organizacijskega in strokovnega odbora se zahvaljujeva vsem avtorjem za pripravo prispevkov in sodelovanje na posvetu.

Podjetjem Bayer, Boehringer–Ingelheim, Astra Zeneca, Bormia, Lek, Sanofi-Aventis, Sava Turizem, Abbott, Astellas Pharma, Aspen Pharma, Berlin Chemie, Elmed, Krka, Terme Krka, Medis, Merck, Orion, Pfizer, Roche, in Servier se zahvaljujemo za podporo pri izvedbi simpozija.