Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje spletne storitve, analizo uporabe, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. 

Zborniki

ARHIV PUBLIKACIJ PRETEKLIH POSVETOV

Kardiologija 21. stoletja

Celovit pristop k zdravljenju kronične koronarne bolezni

 

Bolezen koronarnih žil povzroča poleg klinične simptomatike slabe prekrvitve srca tudi druge posledice. Oslabljeni funkciji srca je lahko pridružena motena funkcija srčnih zaklopk, posledica ishemične bolezni srca in oslabljene funkcije srca so motnje ritma in prevajanja.

V 21. stoletju so se v polni meri uveljavili perkutani posegi, s katerimi odstranimo strdek in na zožano mesto arterije postavimo žilno opornico, ki je lahko prevlečena z zdravilom ali pa je ta celo razgradljiva, tako omogočimo ponoven pretok in prekrvitev srčne mišice. Nekatere bolnike je potrebno operirati, kirurgi z izpopolnjenimi tehnikami prišijejo nove žile, obvodnice, ki premostijo zožana mesta koronarnih arterij in vstavijo, če je potrebno, umetne zaklopke in sisteme za mehansko črpalno podporo srcu.

Nova zdravila so bistveno spremenila prognozo bolnikov z aterosklerozo arterij, kar je dokazala vrsta objavljenih študij po letu 2000. Umrljivost zaradi koronarne bolezni se je bistveno zmanjšala,v posameznih državah do 40 % odstotkov.

Sodobni načini zdravljenja vplivajo na patofiziološke mehanizme, ki oslabijo funkcijo srca, zaradi kronične slabe prekrvitve. Dosežki kardiovaskularne medicine pomenijo dramatičen napredek v zdravju ljudi.

Na srečanju bomo prikazali zadnje dosežke na področju diagnostike ishemične bolezni srca, medikamentozne terapije, perkutanih in kirurških posegov na srcu. V imenu organizacijskega in strokovnega odbora se zahvaljujeva vsem avtorjem za pripravo prispevkov in sodelovanje na posvetu.

Podjetjem Bayer, Boehringer–Ingelheim, Astra Zeneca, Bormia, Lek, Sanofi-Aventis, Sava Turizem, Aspen Pharma, Amgen, Berlin Chemie, Krka,Terme Krka, Merck, Orion, Pfizer in Servier se zahvaljujemo za podporo pri izvedbi simpozija.