Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje spletne storitve, analizo uporabe, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. 

Zborniki

ARHIV PUBLIKACIJ PRETEKLIH POSVETOV

Atrijska fibrilacija

Celovit pristop k zdravljenju atrijske fibrilacije

 

Atrijska fibrilacija ima v klinični medicini velik pomen in je eden od večjih problemov javnega zdravja. Atrijska fibrilacija je najpogostejša srčna aritmija. Število bolnikov z atrijsko fibrilacijo narašča s stopnjo incidence <0,5 % pri ljudeh od 40–50 let pa do 5–15 % pri ljudeh starih 80 let. Ima jo več kot 2 % oseb starejših od 50 let in več kot 9 % starejših od 80 let. Ob starajočem se prebivalstvu to pomeni za zdravnika vedno več bolnikov in večji strošek za zdravstveni sistem.

Zdravljenje atrijske fibrilacije sestavlja preprečevanje možganske kapi s peroralno antikoagulacijskim zdravljenjem ali z okluzijo avrikule levega preddvora z zapiralom, izvirno zdravljenje sočasnih bolezeni in simptomatsko izboljšanje s pomočjo urejanja srčne frekvence in/ali urejanja ritma. Nefarmakološki način zdravljenja sta električna kardioverzija in kateterska ablacija struktur atrija in sočasno kirurško zdravljenje atrijske fibrilacije ob posegu na srcu zaradi druge bolezni.

Napredek pri razumevanju mehanizmov in možnostih zdravljenja atrijske fibrilacije zahteva, da zdravnik vsakega bolnika obravnava individualno, le tako se lahko odloči o najbolj primerni možnosti zdravljenja.

Na srečanju bomo prikazali zadnje dosežke na področju diagnostične obravnave atrijske fibrilacije, zdravljenja z zdravili in s perkutanimi posegi na srcu.

Z letošnjim srečanjem uvajamo nekatere brezpapirne novosti - zbornik je dosegljiv le v digitalni obliki na naši spletni strani www.boleznisrca.com. Tam najdete tudi vse prejšnje številke.

V imenu organizacijskega in strokovnega odbora se zahvaljujeva vsem avtorjem za pripravo prispevkov in sodelovanje na posvetu.

Podjetjem Amgen, Aspen Pharma, Astra Zeneca, Bayer, Berlin Chemie, Boehringer Ingelheim, Bormia, Cardiomedical, Dmed, Kastor MD, Krka, Lek, Medis, Merck, Merck Sharp &Dohme, Sava Turizem, Schiller, Servier, Orion, Pfizer, Pliva Teva, Terme Krka se zahvaljujemo za podporo pri izvedbi simpozija.