Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje spletne storitve, analizo uporabe, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. 

Zborniki

ARHIV PUBLIKACIJ PRETEKLIH POSVETOV

Starostnik in bolezni srca

 

 

 

O staranju prebivalstva govorimo takrat, ko se delež prebivalstva nad izbrano starostno mejo (običajno je to doseženih 65 let) povečuje glede na celotno prebivalstvo. Leta 1995 je v Sloveniji delež ljudi, starejših od 65 let, v celotnem prebivalstvu znašal 12,5 %, leta 2008 je ta starostna skupina predstavljala že skoraj 20 % prebivalstva, do leta 2060 pa naj bi se delež starejših od 65 let povzpel na več kot 35 %. V Sloveniji se prebivalstvo stara in starostniki so vsako leto številčnejša skupina.

Staranje prebivalstva je tih proces, razvija se dalj časa in povzroča posledice, ki jih je težko predvideti. V Sloveniji imamo dolgo življenjsko dobo, žal pa temu ne sledijo v enaki meri tudi pričakovana leta zdravega življenja. Najpomembnejši zdravstveni problem moških in žensk v Sloveniji v starosti 65 let in več so bolezni srca in žilja: vsak 10. prebivalec te starosti enkrat v letu prvič obišče osebnega zdravnika zaradi zvišanega krvnega tlaka, vsak 12. zaradi bolezni srca in žilja (bolezni srčne mišice in zaklopk, srčno popuščanje in motnje ritma srca), in vsak 50. zaradi možganske kapi. Torej četrtina toliko starih ljudi prvič obišče zdravnika zaradi ene izmed naštetih bolezni. Okoli šest odstotkov jih je že prebolelo srčni infarkt, povišan krvni tlak ima več kot polovica starejših, v tej starostni skupini ima sladkorno bolezen približno 14 odstotkov oseb. Nova in učinkovitejša zdravila ter sodobni postopki zdravljenja bolezni zagotavljajo posamezniku večjo možnost ozdravitve in preživetja .

Naše srečanje je brezpapirno: vabilo, program srečanja, zloženka Uporaba antikoagulacijskih zdravil in zborniki so dosegljivi le v digitalni obliki na naši spletni strani www. BolezniSrca.com.

V imenu organizacijskega in strokovnega odbora se zahvaljujeva vsem avtorjem za pripravo prispevkov in sodelovanje na posvetu. Podjetjem Amgen, Aspen Pharma, Astra Zeneca, Bayer, Berlin Chemie, BoehringerIngelheim, Bormia, Cardiomedical, Dmed, Kastor MD, Krka, Lek, Medis, Merck, Novartis, Sanofi Aventis, Schiller, Servier, Orion, Pfizer, Pliva Teva, Terme Krka se zahvaljujemo za podporo pri izvedbi simpozija.