Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje spletne storitve, analizo uporabe, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. 

Zborniki

ARHIV PUBLIKACIJ PRETEKLIH POSVETOV

Kronična koronarna bolezen

Celovita obravnava kronične koronarne bolezni

 

Bolnik ima kronično koronarno bolezen, kadar se pojavi eden ali ali več simptomov, znakov ali zapletov zaradi premajhne prekrvitve  miokarda.To je najpogosteje posledica  zožitve lumna epikardialnih koronarnih arterij zaradi ateroskleroze. Bolniki s kronično koronarno boleznijo so  stabilni, če so simptomi obvladljivi z  zdravljenjem z zdravili oziroma je poleg zdravljenja z zdravili potrebna še revaskularizacija miokarda, bodisi s perkutanim ali kirurškim posegom. Zdravniki specialisti družinske medicine pogosto  obravnavajo bolnike s prsno bolečino in pri 8-11% teh bolnikov je vzrok bolečine  v prsnem košu kronična koronarna bolezen, v  specialističnih ambulantah pa je teh bolnikov med 20-25 %.

 

Kronična koronarna bolezen  vključuje več skupin bolnikov:  1.  tiste, ki imajo stabilno angino pektoris ali druge simptome, ki so povezani z aterosklerotično boleznijo koronarnih arterij  kot je na primer  dispneja; 2. tiste, ki so bili simptomatični ob znani kronični koronarni bolezni in so postali zaradi zdravljenja asimptomatični in potrebujejo redno spremljanje; 3. tisti, ki prvič navedejo simptome pri pregledu in jih opredelimo, da imajo kronično koronarno bolezen zato, ker imajo podobne simptome že  več mesecev.

 

Kronično koronarno bolezen  običajno razumemo kot bolezen, ki zmanjša lumen debla leve koronarne arterije za  ≥ 50%   in/ali  za ≥ 70% v eni ali več ostalih  koronarnih arterijah in zato povzroči bolnikove simptome ob naporu. Simptome ne povzročajo samo aterosklerotične zožitve epikardialnih koronarnih arterij, ampak tudi mikrovaskularna disfunkcija intramiokardnega žilja in koronarni vazospazem.

 

Celovita obravnava bolnikov s kronično koronarno boleznijo  se začne s preiskavami za potrditev diagnoze, s katerimi opredelimo tudi obseg in stopnjo koronarne bolezni. Nadaljuje se  z zdravljenjem za nadzor simptomov in za izboljšanje preživetja bolnikov in vključuje rehabilitacijo bolnikov.