Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje spletne storitve, analizo uporabe, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. 

Zborniki

ARHIV PUBLIKACIJ PRETEKLIH POSVETOV

Od miokardnega infarkta do srčnega popuščanja

 

 

Med boleznimi srca in ožilja, ki ostajajo pri nas in v svetu vodilni vzrok umrljivosti, je najbolj dramatičen akutni zaplet kronične koronarne bolezni - miokardni infarkt. V zadnjih letih smo priče neslutenemu razvoju intervencijske kardiologije in uporabi novih zdravil v zdravljenju bolnikov z akutnim miokardnim infarktom, kar je močno zmanjšalo njihovo umrljivost in posledice zaradi njega. Vsi bolniki, ki preživijo miokardni infarkt, so posamezno popolnoma različni in jih ne moremo obravnavati v nadaljnjem zdravljenju kot enotno in medsebojno primerljivo skupino bolnikov.

Uveljavila so se nova spoznanja o poteku bolezni. Ugotovili so različne patofiziološke mehanizme, ki pri posamezniku povzročijo določene spremembe in njemu lasten potek bolezni, kar vse na koncu privede do srčnega popuščanja in smrti.

V zborniku zbrani prispevki poročajo o poteku bolezni in zdravljenju bolnikov po prebolelem miokardnem infarktu.

Člani organizacijskega odbora smo bili enotnega mnenja, da mora biti obravnava kronične koronarne bolezni na posvetu klinično usmerjena. Interaktivni prikaz primerov je korak naprej v našem prizadevanju, da bi zdravniki laže osvojili nova spoznanja in pridobili znanje za vsakodnevno delo s temi bolniki.

Cilj posveta je izboljšana in poenotena obravnava bolnikov v skladu z načeli dobre klinične prakse v Sloveniji. Poleg tega se bomo posvetili tudi načinu za dosego tega cilja oziroma oblikovanju priporočil za obravnavo bolnikov po prebolelem miokardnem infarktu, ki bodo sprejeta plenarno na koncu posveta.

V imenu organizacijskega odbora se zahvaljujeva vsem avtorjem za pripravo prispevkov in sodelovanje na posvetu, profesorjema Petru Rakovcu in Igorju Kranjcu pa za njegovo vodenje.

Zahvaljujeva se za skrbno opravljeno delo recenzentoma Bojanu Vrtovcu in Marku Gričarju.

Podružnici mednarodnega podjetja Novartis v Sloveniji se zahvaljujeva za vsestransko pomoč pri izvedbi posveta.