Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje spletne storitve, analizo uporabe, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. 

Zborniki

ARHIV PUBLIKACIJ PRETEKLIH POSVETOV

Kronični koronarni sindromi

Celovita obravnava

 

 

Aterosklerotična bolezen koronarnih arterij je patološki proces, za katerega je značilno nastajanje aterosklerotičnih leh v steni arterij. Lehe lahko zožajo svetlino epikardialnih koronarnih arterij, posledično obstruirajo krvni pretok in zmanjšajo prekrvitev miokarda. V primeru, ko se zmanjša lumen debla leve koronarne arterije za ≥ 50 % in/ali za ≥ 70 % v eni ali več ostalih koronarnih arterijah, to povzroči bolnikove simptome ob naporu, angino pektoris. Simptome ne povzročajo samo aterosklerotične zožitve epikardialnih koronarnih arterij, ampak tudi disfunkcija endotelija epikardialnih in intramiokardnih arterij, ki lahko povzroči vazospazme arterij, ki so vzrok bolnikovih težav. Bolezen ima lahko dolga, stabilna obdobja, lahko pa tudi kadar koli postane nestabilna, običajno zaradi akutnega aterotrombotičnega dogodka, ki ga povzroči ruptura ali erozija lehe. Bolezen je kronična in napredujoča; tudi v klinično navidezno tihih obdobjih lahko bolniku povzroči hude zdravstvene težave oziroma smrt. Dinamična narava aterosklerotičnega procesa v koronarnih arterijah ima za posledico različne klinične predstavitve, ki jih lahko uvrstimo med akutne koronarne sindrome ali kronične koronarne sindrome.


V zadnjih smernicah Evropskega združenja za kardiologijo je opredeljenih šest kliničnih sindromov, ki jih najpogosteje srečujemo:

 1. bolniki s "stabilnimi" simptomi angine pektoris in/ali dispnejo in s sumom na koronarno bolezen;
 2. bolniki z novonastalim srčnim popuščanjem ali disfunkcijo levega prekata in s sumom na
  aterosklerotično koronarno bolezen;
 3. asimptomatični in simptomatični bolniki s stabiliziranimi simptomi manj kot 1 leto po akutnem
  koronarnem sindromu (AKS) ali bolniki z nedavno revaskularizacijo miokarda;
 4. asimptomatični in simptomatični bolniki več kot 1 leto po AKS ali revaskularizaciji miokarda;
 5. bolniki z angino in sumom na vazospastično angino pektoris ali mikrovaskularno bolezen;
 6.  asimptomatične osebe, pri katerih se pri presejanju odkrije aterosklerotična bolezen koronarnih
  arterij.

Na letošnjem posvetu, ki bo prvič v virtualni obliki zaradi pandemije COVID 19, bomo predstavili sodobno diagnostično obravnavo in zdravljenje ter praktični pristop pri vsakdanji obravnavi bolnikov s kroničnimi koronarnimi sindromi.


Naše srečanje je brezpapirno: vabilo, program srečanja in zborniki so dosegljivi le v digitalni obliki na naši spletni strani
, zloženka pa bo poleg digitalne na voljo tudi v priročni tiskani obliki.


V imenu organizacijskega in strokovnega odbora se zahvaljujeva vsem avtorjem za pripravo prispevkov in sodelovanje na posvetu.


Podjetjem Amgen, Aspen Pharma, Astra Zeneca, Bayer, Berlin Chemie, Boehringer-Ingelheim, Bormiamed, Cardiomedical, Kefo, Krka, Krka Terme, Lek, Mark Medical, Medica, Merck, Medtronic, Novartis, Orion Pharma, Pfizer, Pro-Gem, Sanofi Aventis, Sava Medical, Schiller, Servier in Zavarovalnici Generali se zahvaljujemo za podporo pri izvedbi strokovnega srečanja.