Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje spletne storitve, analizo uporabe, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. 

Zborniki

ARHIV PUBLIKACIJ PRETEKLIH POSVETOV

Ishemična kardiomiopatija

Celovita obravnava bolnika

 

 

Zadnja tri desetletja se je zdravljenje bolnikov z akutnim koronarnim sindromom izjemno izboljšalo. Najprej se je uveljavilo zdravljenje s trombolitičnimi zdravili in pozneje s perkutanimi posegi v koronarno žilje, kar je skupaj z odkritjem novih učinkovitih antia- gregacijskih zdravil omogočilo bistveno zmanjšanje umrljivosti teh bolnikov. Svetla stran tega uspeha je daljše preživetje bolnikov, temna pa še več bolnikov z oslabljeno funkcijo levega prekata. Ti bolniki v nadaljnjem poteku bolezni lahko doživijo remodelacijo levega prekata, ki vodi v kronično srčno popuščanje. Število teh bolnikov se veča še zaradi staranja prebivalstva in pridruženih bolezni, kot je sladkorna bolezen, ki pomembno prispeva k nastanku aterosklerotične bolezni koronarnih arterij in pozneje srčnega popuščanja. Med bolniki s kroničnim srčnim popuščanjem je največ bolnikov s kronično koronarno boleznijo oziroma ishemično kardiomiopatijo. Uspeh zdravljenja kronične koronarne bolezni ni tak kot pri bolnikih z akutnim koronarnim sindromom. Zdravljenje teh bolnikov zahteva sodelovanje vseh medicinskih strok, saj lahko bistveno izboljšanje bolnikovih težav in njegove prognoze pomenijo kirurška revaskularizacija miokarda, zdravljenje s perkutanimi posegi na srcu, implantacija resinhronizacijskih spodbujevalcev, presaditev matičnih celic v miokard, zdravljenje z zdravili, podpornimi mehanskimi sistemi levemu prekatu in s transplantacijo srca.

V zborniku so prispevki, ki razložijo diagnostično obravnavo in zdravljenje bolnikov z ishemično kardiomiopatijo.

Člani organizacijskega odbora smo prepričani, da mora biti obravnava kronične koronarne bolezni na posvetu klinično usmerjena. Interaktivni prikaz primerov omogoča, da zdravniki lažje osvojijo nova spoznanja in pridobijo znanje za vsakodnevno delo s temi bolniki. Cilj posveta, prispevati k izboljšanju in poenotenju obravnave bolnikov v skladu z načeli dobre klinične prakse v Sloveniji, bomo s skupnimi napori udeležencev in predavateljev potrdili z uspešnim zdravljenjem teh bolnikov.

V imenu organizacijskega odbora se zahvaljujeva vsem avtorjem za pripravo prispevkov in sodelovanje na posvetu, za skrbno opravljeno delo pa recenzentoma Bojanu Vrtovcu in Mitji Lainščaku.

Za vsestransko pomoč pri izvedbi posveta sva hvaležna farmacevtskima podjetjema Novartis in Krka. Podjetjem Servier, Astra Zeneca, Pfizer, Sanofi Aventis in Abbott pa hvala za finančno podporo.