Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje spletne storitve, analizo uporabe, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. 

Zborniki

ARHIV PUBLIKACIJ PRETEKLIH POSVETOV

Novosti v zdravljenju kroničnih bolezni srca

 

 

Univerzalna definicija opredeli srčno popuščanje kot klinični sindrom s trenutnimi ali predhodnimi simptomi in/ali znaki, ki jih povzroča strukturna in/ali funkcionalna srčna nenormalnost in je podkrepljena s povišanimi vrednostmi natriuretičnega peptida (NP) ali objektivnimi dokazi kardiogene pljučne ali sistemske kongestije z diagnostičnimi preiskavami. Veliko je novosti pri zdravljenju srčnega popuščanja zlasti glede zdravil: sakubitrila/valsartana, zaviralcev SGLT2, antagonistov mineralokortikoidnih receptorjev, železove karboksimaltoze, topnih aktivatorjev gvanilat ciklaze in aktivatorjev srčnega miozina.  

Koronarna bolezen je pomemben vzrok srčnega popuščanja, predstavili bomo nove možnosti zdravljenja in preprečevanja aterosklerotične bolezni srca. Predstavljeno bo novo in prvo zdravilo iz skupine zdravil, ki uporabljajo tehnologijo sintetične majhne moteče RNA (siRNA). Inclisiran je nova, sintetična, majhna moteča dvoverižna RNA (siRNA) molekula, ki zavira znotrajcelično sintezo PCSK9 v hepatocitih, kar vodi do zmanjšanja koncentracij PCSK9 in koncentracij LDL holesterola v plazmi.  

Število bolnikov z boleznijo srčnih zaklopk se bo v naslednjem desetletju povečalo. Zdravljenje bolezni srca – predvsem bolezni srčnih zaklopk – bo predstavljalo eno glavnih področij za izboljšanje pričakovane življenjske dobe in kakovosti življenja pri starajoči se populaciji. Področje perkutane zamenjave in popravila zaklopk se je hitro razvijalo v zadnjem desetletju, perkutano zdravljenje zaklopk srca je eno najhitreje razvijajočih se področij kardiologije. Perkutani posegi pri boleznih srčnih zaklopk so alternativa kirurškim operacijam, ki omogočajo posege pri bolnikih z velikim tveganjem ob znatno zmanjšani obolevnosti in umrljivosti po opravljenem posegu. Perkutano zdravljenje je možnost za bolnike, ki niso kandidati za kirurško zdravljenje. Raziskave, ki so uporabile ocene kirurškega tveganja za določanje izbora bolnikov, so dokazale, da je perkutana vstavitev umetne aortne zaklopke (TAVI) boljša od zdravljenja z zdravili pri bolnikih z izjemno velikim tveganjem in ni slabša od kirurške vstavitve umetne zaklopke (SAVR) pri bolnikih z velikim tveganjem in bolnikom s srednje velikim tveganjem v obdobju 5 let po posegu. Rezultati novejših raziskav PARTNER 3 in Evolut Low Risk kažejo, da TAVI ni slabši od SAVR pri izbranih bolnikih z nizkim tveganjem v 2-letnem obdobju po posegu.  

Antitrombotično zdravljenje bolnikov pri in po možganski kapi, pri bolnikih z atrijsko fibrilacijo, pri bolnikih z umetnimi srčnimi zaklopkami, pri bolnikih z globoko vensko trombozo, pri bolnikih s pridruženo koronarno boleznijo in pri bolnikih s Covid - 19 boleznijo in po njej, zahteva pogosto odgovore na zapletena vprašanja in težke odločitve. Predstavljene so nove smernice in odgovori na vprašanja, ki nam jih prinaša vsakodnevno klinično delo.  

Vabilo, program srečanja in zborniki so dosegljivi v digitalni obliki na naši spletni strani www.boleznisrca.com, zloženka pa bo poleg digitalne na voljo tudi v priročni tiskani obliki.  

V imenu organizacijskega in strokovnega odbora se zahvaljujeva vsem avtorjem za pripravo prispevkov in sodelovanje na posvetu.